< Vorige pagina
Ernst Jünger
Parijs dagboek 1943 - 1944
Privé-domein Nr. 149

Jaar van uitgave: 1988   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Tinke Davids   Vraag: 3 keer gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Op een beklemmende, transparante manier beschrijft Ernst Jünger in dit tweede Parijs dagboek de noodlotsjaren 1943 en 1944. De naderende catastrofe is overal voelbaar en dringt dominant door in Jüngers conversatie met Parijse kunstenaars en intellectuelen.

Jünger concipieert in deze tijd een manuscript - Der Friede - dat gericht is aan de jeugd van het naoorlogse Europa en hij gaat daarin zonder meer uit van een Duitse nederlaag. Van de zin en noodzaak van die nederlaag is hij ten diepste overtuigd. Hij verneemt de berichten over bombardementen op Duitse steden en noteert gesprekken met officieren die in Oost-Europa getuige zijn geweest van onvoorstelbare gruwelen.

Jünger stond in welwillend contact met de samenzweerders van de twintigste juli 1944. De enige oplossing is een gewelddadige dood van Hitler. Maar is het middel misschien fataler dan de kwaal? Jünger heeft achteraf in zijn scepsis over het slagen van de aanslag gelijk gehad. Hitler overleefde het en ontketende een nog verschrikkelijker vervolging.

Over Parijs dagboek 1941-1943:
*Fascinerend om te lezen, maar bovendien van groot historisch belang, want er zullen maar weinig ooggetuigen te vinden zijn, die beschikken over het geschoolde observatievermogen van Jünger. - Ed Jongma in Vrij Nederland

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat