< Vorige pagina
Friedrich Hölderlin
Onder een ijzeren hemel
Brieven
Privé-domein Nr. 163

Jaar van uitgave: 1990   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Kester Freriks   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: Kester Freriks   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Friedrich Hölderlin was behalve een groot lyricus ook een gedreven briefschrijver. Hij liet een kostbare verzameling brieven na. Ze zijn gericht aan vrienden en jeugdvriendinnen, aan Susette Gontard natuurlijk, de grote liefde van zijn leven, aan Goethe en Schiller, en aan diverse andere literaire tijdgenoten.

Het schrijven van een brief - 'een woord uit het hart gesproken' - was, in een tijd dat in Duitsland de censuur oppermachtig was, niet zonder gevaar. Een dwarse politieke stellingname kon iemand van zijn vrijheid beroven. En zelfs een liefdesbrief kon maar beter niet in verkeerde handen vallen, zeker niet als de geadresseerde een gehuwde vrouw was, zoals Susette Gontard, Hölderlins onvergankelijke muze Diotima.

Het geijkte beeld van Hölderlin is dat van een tragische, wereldvreemde en geesteszieke dromer in zijn toren in Tübingen. De brieven in Onder een ijzeren hemel corrigeren dit beeld ingrijpend. Hölderlin treedt hierin naar voren als een openhartige, strijdvaardige en scherp analyserende correspondent die ook graag de stormen van zijn hart prijsgeeft. Zeker, hij raakte ten slotte vereenzaamd en zijn geest misschien verduisterd. Schreef hij niet 'dass mich Apoll (hat) geschlagen'? Maar hij heeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen gegeven.

*Hölderlin is niet alleen een monumentaal dichter wiens werk en wezen een ongehoorde eenheid vormen, hij is voor alles, in elke letter die hij naliet, de verwoorder van een heldenleven. - Hermann Hesse
*Een dichter als Hölderlin die zo hartstochtelijk verdoold raakte in het labyrint van zijn omzwervingen, die moeten wij eens tegenkomen als wij met dezelfde zuivere heroïek het goddelijke najagen als hij. - Bettina Brentano
*[...] Kester Freriks lijkt de aangewezen persoon om ook de overige brieven van Hölderlin te vertalen. - de Volkskrant

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat