< Vorige pagina
Matthieu Galey
Dagboek
1953 - 1986
Privé-domein Nr. 178

Jaar van uitgave: 1992   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 4 keer aangeboden
Vertaling: Joop van Helmond   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: Joop van Helmond   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Matthieu Galey is een naam die men in Nederland in het beste geval verbindt met het verslag van zijn lange onderhoud met Marguerite Yourcenar (Met open ogen). In Frankrijk was hij de trouwe recensent van toneel en literatuur voor onder meer L'express, Les nouvelles 1ittéraires, vertaler van eigentijdse toneelschrijvers als Edward Albee en Tennessee Williams, medewerker van de uitgeverij Grasset en presentator van een nog altijd belangwekkend literair radioprogramma Masque et Plume.

Het dagboek van deze 'romancier manqué' sloeg een jaar na zijn dood (1986) in met ongeveer hetzelfde effect als het dagboek van Hans Warren in Nederland. Behalve door een kinderboek en een bundel korte verhalen, was zijn naam buiten de boekhandel slechts een begrip in de literaire wereld van uitgevers, prijzen, schrijvers, toneelmakers en recensenten, die hoopten op een dag een magnum opus van hem onder ogen te krijgen.

Zelf beweert hij in zijn dagboek dat hij, als homoseksueel en halve jood, de goudmijn verkwanselde waarvoor menig schrijver een moord zou doen. Die goudmijn, waarvan de aders zich vertakken in de relatie met zijn ouders en grootouders, in zijn voorliefde voor Proust, in zijn ontmoetingen met de schrijvers waarmee hij affiniteit had (Cocteau, Jouhandeau, Morand, Blondin, Albee, Yourcenar, Sarraute, Sagan, Handke), in zijn liefdes en vrijages, in zijn reizen en in zijn ziekte, die de laatste jaren van zijn leven beheerste, 'verkwanselt' hij aan een dagboek dat, helaas, eindigt in het wit van een maagdelijke sneeuw.

*Dit boek schenkt ons een deel van de verloren tijd terug, intens overtuigend, innemend. - Le Figaro littéraire

Recensie(s):

Kamertrapezist zonder publiek en vangnet
Toen het dagboek van Galey na zijn dood in twee delen in Frankrijk werd gepubliceerd, leidde dat tot veel ophef in de literaire kringen. Men viel,... Lees verder...

Hanneke Wijgh - 13-8-1992geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat