< Vorige pagina
Man Ray
Belicht geheugen
Privé-domein Nr. 207

Jaar van uitgave: 1996   Recensies: 2 recensies
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Erica Stigter   Vraag: 2 keer gevraagd
Nawoord: Juliet Man Ray   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Man Ray (1890-1976) was een van de origineelste en veelzijdigste kunstenaars van deze eeuw. Zijn foto's zijn legendarisch geworden, maar Man Ray werkte ook als schilder, cineast en objectmaker.

Hij speelde een hoofdrol in de dada´stische en surrealistische beweging, zowel in Parijs als in Amerika. Hij werd geboren in Philadelphia, trok in 1913 naar New York en emigreerde in 1921 naar Parijs. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar zijn geboorteland en ontdekte Hollywood. In 1951 ging hij opnieuw naar Parijs, waar hij tot zijn dood in 1976 een atelier had in de rue Ferou.

In deze openhartige autobiografie schetst Man Ray zijn artistieke ontwikkeling en geeft hij een beeld van de nieuwlichters uit de eerste helft van deze eeuw, van hun artistieke experimenten en hun excentrieke levenswijze. Hij beschrijft de wereld van de grote Parijse modehuizen en de extravagante gekostumeerde bals van de aristocratie.

Maar bovenal portretteert Man Ray zijn veelzijdige en beroemde vriendenkring: Duchamp, Picasso, Dali, Brancusi en de vele anderen die de kunst blijvend be´nvloedden. Op Montparnasse ontmoet hij tal van schilders en schrijvers, onder wie James Joyce en de nog onbekende Ernest Hemingway. En natuurlijk vertelt Man Ray over de vele vrouwen in zijn leven: het schildersmodel Kiki de Montparnasse, de fotografe Lee Miller en de balletdanseres Juliet Browner.

Belicht geheugen is een prachtig tijdsbeeld van de artistieke avant-garde in de eerste helft van deze eeuw.

Recensie(s):

Man Ray strooit zout en peper op stroken film
Trouw, 6 september 1996 Man Ray: Belicht geheugen. Vert. Erica Stigter. De Arbeiderspers, Amsterdam; ill., 394 blz. - fl. 59,90. Rijk is... Lees verder...

Leonie Breebaart - 16-3-2007geen waardering bekend

Tovenaar en toeschouwer: openhartige en geestige memoires van schilder-fotograaf man-ray
de Volkskrant, Folio, 31 augustus 1996 (pagina 49) TOESCHOUWER ZIJN heeft zijn aardige kanten. Er zijn, schrijft de Amerikaanse kunstenaar Man... Lees verder...

Paul Depondt - 16-3-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat