< Vorige pagina
Boudewijn Büch
Een boekenkast op reis
Persoonlijke kroniek 1998
Privé-domein Nr. 231

Jaar van uitgave: 1999   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 3 keer aangeboden
Vertaling:   Vraag: 1 keer gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Een reis om de wereld in twaalf maanden. Boudewijn Büch jaagt zichzelf en de lezer de wereld over en de geschiedenis door. Hij reisde in 1998 onder andere naar Amerika, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Maar waar hij ook komt, hij zoekt overal hetzelfde: een goed oosters restaurant, een lekker bed en bovenal bevrediging van zijn ongekende verzameldrift.

Wanneer hij leest over de Britse expeditie van 1807 naar Brazilië is hij hevig gefascineerd maar ook ongerust: als hij niet oppast heeft hij er een passie bij, en hij verzamelt al alles (ook porseleinen beeldjes, theelepeltjes en vlaggetjes) over Goethe, de coelacant, Napoleon, de Boerenoorlog, dodo's, foute Nederlanders, Amerikaanse presidenten en nog veel meer buitenissige zaken. Bijna dwangmatig bezoekt hij overal waar hij komt de plaatselijke musea - hoe suf ook - en rammelt hij aan de deur van elke boekhandel en antiquariaat.

Voor Boudewijn Büch is 1998 het jaar van de Boerenoorlog, Andy Warhol en bovenal van Goethe, over wie hij op diverse locaties een veertiendelige documentaire maakt. Terwijl de andere leden van de televisieploeg vanwege het WK-voetbal aan de buis gekluisterd zitten, neust Büch in zijn cd-rom met het werk van Goethe in de geleerde 'Sophien Ausgabe', honderdtweeëndertig delen op één schijfje.

Zelfs een boekengek die niet drinkt, rookt of prikt en voor wie elk sociaal leven een gruwel is, heeft een persoonlijke geschiedenis. Een boekenkast op reis biedt een intieme kijk in dit leven, maar geeft vooral inzicht in de pathologie van een rasverzamelaar voor wie het werkelijke leven slechts bijzaak is.

Een boekenkast op reis is het tweede deel in de einde-van-het-millennium-reeks van Privé-domein. Eerder verscheen Liefde is een zwaar beroep, persoonlijke kroniek 1997, van Rogi Wieg.

*Zijn taal is onversierd en groots. - Hervormd Nederland

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat