< Vorige pagina
Viktor Sjklovski
Sentimentele reis
Herinneringen 1917 - 1922 Petersburg, GaliciŽ, PerziŽ, Saratov, Kiev, Petersburg, Dnepr, Petersburg, Berlijn
Privé-domein Nr. 60

Jaar van uitgave: 1980   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Charles B. Timmer   Vraag: 1 keer gevraagd
Nawoord: Charles B. Timmer   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Viktor Sjklovski geldt in de moderne Russische literatuur als een der grote woordvoerders van het formalisme. Hij onderhield al voor de oktoberrevolutie contacten met de futuristen en hij gold als de belangrijkste theoreticus van de vooral stilistische vernieuwing in de literatuur.

Zijn Sentimentele reis wordt nu beschouwd als een klassiek werk over de gebeurtenissen tussen 1919 en 1923. In het eerste deel Front en revolutie', schildert Sjklovski het eerste revolutiejaar. In het tweede deel , 'Aan de schrijftafel', volgen zijn avonturen tijdens de burgeroorlog en in PerziŽ, Petersburg, Finland en Duitsland. Het is een uniek verslag van de Russische revolutie, de jaren van de burgeroorlog en de voor-stalinistische periode van maatschappelijke en culturele vernieuwing en experiment.

Sjklovski's stijl is fragmentarisch. Hij veroorlooft zich binnen het verslag van zijn belevenissen essayistische uitweidingen die schijnbaar buiten elk verband met het verhaal tal van fonkelende, humoristische paradoxen opleveren. De ordeloosheid en slordigheid van de Sentimentele reis zijn doelbewust aangebracht. Het boek is door die opzet en door de losse stijl een overtuigend tijdsdocument gebleven.

* Sjklovski's Sentimentele reis is niet alleen het opmerkelijkste document over revolutie en burgeroorlog, maar ook het meest unieke. - Gleb Struve in Geschiedenis van de Sovjet-literatuur

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat