< Vorige pagina
Vladislav Chodasevitsj
Necropolis
Over boeken en mensen
Privé-domein Nr. 128

Jaar van uitgave: 1987   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Y. Bloemen & M. Wiebes   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: Y. Bloemen & M. Wiebes   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

'De grootste dichter van onze tijd', aldus Vladimir Nabokov in zijn necrologie van Vladislav Chodasevitsj (1886-1939). Behalve pozie schreef Chodasevitsj ook - vaak polemische en eigenzinnige - essays en (auto-)biografische opstellen.

Vr 1922, toen hij Rusland verliet, maakte hij deel uit van de Moskouse en Petersburgse literaire kringen. Vele groten kende hij persoonlijk: Osip Mandelsjtam, Andrej Bely, Nikolaj Goemiljov, Maksini Gorki.

In 1922 verliet Chodasevitsj, wiens houding tegenover het revolutionaire bewind tot dan toe afwachtend was geweest, met zijn geliefde Nina Berberova het land. In de emigratie bereikte hij als intelligent, scherpzinnig en cynisch prozast en biograaf een artistiek hoogtepunt.

Necropolis, 'over boeken en mensen', is een getuigenis over een woelige periode in de Russische geschiedenis. Het is ook een heel persoonlijk verslag over Chodasevitsj' immer zwakke gezondheid, zijn jeugddromen, vrienden en collega's.

*Chodasevitsj imponeerde iedereen: door zijn intelligentie, Zijn smaak, zijn kritische scherpzinnigheid, waar de azijn en de gal van afdropen. Zielig, groen, ziekelijk, met op zijn lijkenkoppie de uitdrukking van een groenogige slang, wekte hij bij mij soms de indruk van een knaap die weggevlucht is uit de grafkelder waar hij al kennis heeft gemaakt met de wormen.- Andrej Bely
*Vladislav Chodasevitsj, met een kale bontjas om zijn schouders en een verband om zijn keel. Hij had een Pools familiewapen, een gespannen gezichtshuid en mierezuur in plaats van bloed in de aderen. Wanneer hij schrijft wordt hij voortgedreven door een droge en bittere wervelstorm. In zijn bloed kunnen geen microben leven. Ze gaan dood. - Viktor Sjklovski

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat