< Vorige pagina
Marcel Jouhandeau
Dagboeken
Privé-domein Nr. 157

Jaar van uitgave: 1989   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Hepzibah Kousbroek   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: Ethel Portnoy   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Marcel Jouhandeau (1888-1974), Frans romanschrijver en essayist, was een intrigerende, contrastrijke persoonlijkheid. Mystiek en nuchterheid, goed en kwaad, genotzucht en smart, onbarmhartige spot en inlevingsvermogen streden in hem om de voorrang. Ongetwijfeld droeg de worsteling met zijn homoseksuele neigingen veel tot zijn 'dubbele natuur' bij.

Jouhandeau woonde decennia lang te Parijs. Hij was bevriend met Cocteau, Paulhan, Braque, Max Jacob, Marie Laurencin; hij kende Montherlant en Gide, en tijdens de oorlog Ernst Jünger. De centrale gebeurtenis in zijn leven was zijn huwelijk met de danseres Élise. Het is een van de grote slechte huwelijken uit de wereldliteratuur, ondanks het feit dat het meer dan dertig jaar standhield. Hun liefdesaffaire was hartstochtelijk geweest, tot hun seksleven abrupt eindigde toen Élise een vriendje van Jouhandeau met een mes probeerde te lijf te gaan.

Jouhandeau's achtentwintig delen tellende dagboek is een wervelend, soms ongenadig ernstig én humoristisch geheel, waaruit Ethel Portnoy een prikkelende selectie heeft gemaakt. Ook in vertaling vormt het boek een monument waarin de schrijver zijn standpunten en gedragingen met morele redenen en een superieure pen rechtvaardigt.

*Een buitengewoon diepzinnige en ontzagwekkende man, Marcel Jouhandeau... - François Mauriac
*Ik bewonder Marcel Jouhandeau te zeer om zonder hartstocht over hem te spreken. - Joé Bousquet
*Een van de grootste schrijvers van zijn tijd. - Rogier Nimier

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat