< Vorige pagina
Georg Christoph Lichtenberg
Gekleurde schaduwen
Brieven 1770 - 1799
Privé-domein Nr. 257

Jaar van uitgave: 2005   Recensies: 2 recensies
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Marion Offermans   Vraag: niet gevraagd
Voorwoord: Cyrille Offermans   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Voor Schopenhauer was Lichtenberg, getuige de talloze citaten zijn hele werk, een filosofische autoriteit in de lijn van Theophrastus, Montaigne en La Rochefoucauld. Nietzsche roemde hem om zijn puntige stijl. Freud voerde hem op als getuige in Psychopathologie des Alltaglebens en Der Witz, begrijpelijk, want Lichtenberg wist van de macht van het onbewuste en anticipeerde diens droomtheorie.

Wittgenstein roemde hem en schonk zijn vriend Bertrand Russell in 1913 een bloemlezing uit zijn werk. En Elias Canetti, misschien zijn meest congeniale bewonderaar, schreef in Die Provinz des Menschen dat het zijn en ons geluk is dat Lichtenberg 'niets kon afronden, dat hij niets tot een eind brengt […] zo heeft hij het rijkste boek van de wereldliteratuur geschreven'.

Maar Lichtenberg had voor het nageslacht nóg een verrassing in petto, zij het onbedoeld: zijn brieven. Weliswaar gold hij bij leven onder vrienden en bekenden als een begenadigd epistolair talent, maar omdat hij zijn brieven niet wenste te publiceren en geadresseerden zelfs verzocht ze na lezing te vernietigen, mag het als een klein wonder worden beschouwd dat er in de loop der tijd nog genoeg exemplaren opdoken om er vier vuistdikke boekdelen mee te vullen.

Uit die vier delen biedt Gekleurde schaduwen een kleine, maar zeer afgewogen selectie in vertaling, voor het eerst in het Nederlands. De brieven, vertaald door Marion Offermans, zijn gericht aan de meest uiteenlopende mensen, beroemdheden als Kant en Goethe evengoed als knechten en dienstmeisjes. Bijgevolg zijn ze ook inhoudelijk zeer divers. Bij zijn keuze heeft Cyrille Offermans een zekere representativiteit nagestreefd.

De Duitse fysicus, sterrenkundige en denker Georg Christoph Lichtenberg (1742-1799) is een kind van de Verlichting. Hij was professor aan de universiteit van Göttingen en dankt zijn literaire roem in de eerste plaats aan zijn zogenaamde Sudelbücher (Kladboeken), een grote verzameling briljant geformuleerde invallen, observaties en overpeinzingen over zaken zo onbeduidend dat ze door de meesterdenkers uit zijn tijd met gemak over het hoofd werden gezien.

Recensie(s):

Brieven als gesprekken
DOOR JACQ VOGELAAR (06-01-2006) Georg Christoph Lichtenberg Gekleurde schaduwen: Brieven 1770-1799 Uit het Duits vertaald door... Lees verder...

Jacq Vogelaar - 17-5-2007geen waardering bekend

Geef me een warm, Brits bed
NRC Handelsblad, 13 januari 2006 Georg Christoph Lichtenberg. Gekleurde schaduwen. Brieven 1770-1799. Samengesteld en ingeleid door Cyrille... Lees verder...

Arnold Heumakers - 3-12-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat