< Vorige pagina
Doeschka Meijsing
En liefde in mindere mate
Dagboeken 1961 - 1987
Privé-domein Nr. 281

Jaar van uitgave: 2016   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling:   Vraag: niet gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Tussen 1961 en 2012 hield Doeschka Meijsing een dagboek bij. Daarin deed ze verslag van haar vriendschappen en verliefdheden, van de reizen die ze maakte en de boeken die ze las, van de ruzies die ze uitvocht en de depressies waaraan ze leed. Al in 1962 ze was toen vijftien noteerde ze dat ze aan een roman werkte, en nog voordat ze bij Querido zou debuteren tekende ze in haar dagboek aan: `Ze kunnen allemaal zeggen dat ik niet kan schrijven, dat ik somber ben en fatalistisch, dat ik helemaal niet gelukkig wil zijn, dat ik lelijk ben, goedkoop, banaal... Ik blijf standhouden. Ik zal standhouden, het schrijven en de liefde, maar misschien het laatste minder.'
Gedurende de eerste jaren van haar schrijverschap werkte Doeschka Meijsing als docent Nederlands op het St. Ignatiuscollege in Amsterdam, als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam en als redacteur bij Vrij Nederland. Dit eerste deel van een tweeluik toont haar ontwikkeling tot haar vertrek bij Vrij Nederland in 1987. Meijsings dagboekaantekeningen werden geselecteerd, geannoteerd en van een inleiding voorzien door Ben Peperkamp, hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Annette Portegies, uitgever van Querido.
Doeschka Meijsing (1947-2012) debuteerde met De hanen en andere verhalen (1974) en schreef verder onder andere Robinson (1976), Tijger, tiger! (1980, bekroond met de Multatuliprijs), De weg naar Caviano (1996), De tweede man (2000), Moord en doodslag (2005, met haar broer Geerten Meijsing) en Over de liefde (2008, bekroond met de Opzij Literatuurprijs, de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs).
* Doeschka Meijsings knorrige scherpzinnigheid raakt de lezer vol in het hart. Het Parool
* Woede en verdriet drijven Meijsing tot topprestaties. Elsevier

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat