< Vorige pagina
Elias Canetti
Het boek tegen de dood
Privé-domein Nr. 285

Jaar van uitgave: 2016   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling:   Vraag: niet gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Een groot aantal teksten in Elias Canetti's omvangrijke nalatenschap (meer dan tienduizend handgeschreven bladzijden) staat in het teken van een levenslange obsessie: de dood. Dit boek, dat hij zelf niet heeft kunnen voltooien, geeft een zeer compleet beeld van zijn denken over dit thema.


Canetti, die zichzelf als 'doodsvijand' typeerde, ondernam talrijke po­gingen om de dood met zijn antropologische methode te omsingelen. Hij las schrijvers, filosofen en wetenschappers, verzamelde sprook­jes, mythen en riten en deed nauwgezet verslag van zijn streven om grip te krijgen op het ongrijpbare. Centraal staat deze overtuiging: we le­ven naar de dood toe, en juist daarom mogen we hem niet accepteren. Want wie ja zegt tegen de dood, opent de deur voor oorlog en moord. Deze notities, grotendeels niet eerder gepubliceerd, tonen Canetti op zijn best: vitaal, polemisch, poëtisch, aforistisch en ironisch. Een weer­galoze meditatie over de schaduwzijde van het leven, door samenstel­ler Peter von Matt voorzien van een verhelderend nawoord.


De Europese wereldburger en Nobelprijswinnaar Elias Canetti (1905-1994) schreef klassiekers als Het martyrium en Massa en macht. In Privé-Domein verschenen van hem De fakkel in het oor, De behouden tong, Het pantheon van vergeten dingen, Party tijdens de blitz en Slotsom. In 2008 publiceerde De Arbeiderspers Elias Canetti.  Een biografie, door Sven Hanuschek, in de reeks Open Domein.


* Proza zoals nog nooit iemand schreef... beeldrijk en slank. — Die Zeit


* Canetti werkt met de precisie van een standup-comedian. — Süddeut­sche Zeitung


* Dit boek, dat Canetti steeds weer voor zich uit geschoven heeft, be­hoort zonder twijfel tot zijn hoofdwerken. — Frankfurter Rundschau


Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat