< Vorige pagina
Valentin Boelgakov
Het laatste levensjaar van L.N. Tolstoj
Privé-domein Nr. 40

Jaar van uitgave: 1976   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Charles B. Timmer   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: Charles B. Timmer   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

De geschiedenis van Tolstojs laatste levensjaar is de biografie van een homme engagť, van een oud man die met een uitzonderlijke vitaliteit op de gebeurtenissen van zijn tijd reageerde en die tegelijk een dagelijks gevecht moest leveren met de problemen van zijn eigen levenssituatie.

Het dagboek van Boelgakov is het aangrijpende verslag van een fysiek en geestelijk aftakelingsproces. Boelgakov, die in 1910 zijn secretaris was geworden en ook na Tolstojs dood nog lange tijd een rol speelde in de Tolstoj-Beweging, was ondanks zijn vierentwintig jaar bij uitstek de geschikte persoon voor een ooggetuigeverslag.

Het belangrijkste van Boelgakovs aantekeningen is vooral dat de vele lezers die Tolstoj alleen kennen van zijn grote romans - Oorlog en Vrede, Anna Karenina, Opstanding - nu zicht kunnen krijgen op de fascinerende maatschappelijke rebel die Tolstoj zijn hele leven is geweest. Hij heeft een aantal theorieŽn ontwikkeld over onderwijs, geweldloosheid en sociale saamhorigheid die nog altijd bestudeerd worden en invloed uitoefenen, ook op het nu weer actuele anarchisme.

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat