< Vorige pagina
Thomas Mann
Dagboeken
1918 - 1921 & 1933 - 1939
Privé-domein Nr. 129

Jaar van uitgave: 1987   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Hans Hom   Vraag: 3 keer gevraagd
Voorwoord: G.A. von Winter   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Op 12 augustus 1975 werden vier verzegelde pakketten met manuscripten eindelijk geopend. Het was de twintigste sterfdag van Thomas Mann, die testamentair bepaald had dat deze manuscripten pas twintig jaar na zijn dood gelezen en gepubliceerd mochten worden.

De pakketten bevatten tweeŰndertig cahiers met in totaal ruim vijfduizend bladzijden 'dagelijkse aantekeningen'. Ze behelsden de jaren van de nationaal-socialistische machtsovername in 1933 en het begin van Manns vrijwillige ballingschap tot aan zijn dood in 1955.

Vier cahiers vielen verrassend buiten voornoemde periode. Ze bevatten aantekeningen uit de jaren 1918-1921. Deze waren door de schrijver gespaard gebleven voor het vuur waaraan hij alle dagboeken van vˇˇr 1933 had toevertrouwd.

Door de vondst van de 'vroege' aantekeningen krijgen de dagboeken van zijn laatste twintig jaar er een dimensie bij; men ziet de ontwikkeling van de monarchistisch gezinde conservatief tot overtuigde republikein eerst, en tot sociaaldemocraat vervolgens.

In de dagboeken vanaf 1933 profileert Mann zich steeds duidelijker als overtuigd anti-fascist. We komen Thomas Mann tegen als echtgenoot en gezinshoofd, als gastheer en vriend, als polemist en als door heftige gemoedsaandoeningen soms gestimuleerde en dan weer gedeprimeerde schrijver.

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat