< Vorige pagina
Jules Renard
Dagboek
Deel 2 1900 - 1910
Privé-domein Nr. 140

Jaar van uitgave: 1988   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 2 keer aangeboden
Vertaling: F. de Haan & M. Kaas   Vraag: niet gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

Van de in 1910 op zesenveertigjarige leeftijd overleden Jules Renard worden in Frankrijk nog altijd toneelstukken opgevoerd en geregeld verschijnen er ook vertalingen van zijn Poil de Carotte (te onzent in vertaling verschenen als Peenhaar) en zijn Histoires Naturelles (Natuurlijke historietjes). De laatste jaren is één postuum verschenen titel de meest gevraagde geworden: het Journal.

Aan de ene kant bewoog Jules Renard zich in de enigszins decadente maar door de opkomst van techniek, democratie en socialisme snel veranderende wereld van het fin de siècle. Aan de andere kant leefde Renard graag teruggetrokken in de boerse omgeving waaruit hij afkomstig was. Het dagboek van Renard is vanwege de ongelooflijke hoeveelheid faits divers en anekdotes wel eens 'de documentatie' genoemd bij het hoofdwerk van Marcel Proust. Renard kon in enkele regels profielen schetsen zoals men die inderdaad bij Proust terugvindt.

De stijl van Jules Renard, die zich in politieke en sociale kwesties zoals in de affaire-Dreyfus steeds zonder voorbehoud aan de vrijzinnige en vooruitstrevende kant opstelde, is in exactheid, gevoel, precisie en originaliteit een wonder in vergelijking met de wolkigheid van onze Tachtigers. Zijn dagboek is misschien alleen te vergelijken met dat van de gebroeders Goncourt.

*Oase: het Dagboek van Renard, waarvan ik geniet. -André Gide
*Ik herlees het Dagboek van Renard. Rare vent en rare schrijver. Hij had een aangeboren misantropie in zich en iets knoestigs en solitairs. -Jean-Paul Sartre

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat