< Vorige pagina
Boris Pasternak/Olga Freidenberg
Contradans in brieven 1910 - 1954
Privé-domein Nr. 142

Jaar van uitgave: 1988   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Kristien Warmenhoven   Vraag: niet gevraagd
Voorwoord: Elliott Mossman   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

De briefwisseling van Boris Pasternak met zijn nicht Olga Freidenberg omspant een van de woeligste perioden uit de geschiedenis van Rusland en Europa. Olga en Boris werden beiden in 1890 geboren. Omstreeks hun twintigste beginnen zij te corresponderen. Olga Freidenberg ontwikkelde zich tot een eminente taalgeleerde. Om haar onafhankelijke denkbeelden zou zij gedurende haar hele wetenschappelijke carričre worden dwarsgezeten.

In de periode 1937-1941 werden Freidenberg en Pasternak het mikpunt van een lastercampagne. In hun brieven zijn we er getuige van hoe de Stalin-terreur steeds meer om zich heen grijpt en mensenlevens verwoest. De hechtheid van hun relatie wordt dan ook op de proef gesteld.

Olga ontpopt zich als iemand met een onbuigzame wil en onwankelbare moed. Pasternak is gecompliceerder, minder steil in zijn opvattingen. Een aangrijpend hoogtepunt in de briefwisseling vormen Olga's brieven en dagboeknotities uit de Tweede Wereldoorlog, als zij in het belegerde en zwaar geteisterde Leningrad verblijft.

Na de oorlog vermindert de frequentie van hun brieven, maar de intensiteit ervan neemt alleen maar toe. Pasternak begint na een creatieve impasse in 1946 ernst te maken met zijn magnum opus Dokter Zjivago. Olga Freidenberg werkt aan Vorm en idee, dat de kroon op haar wetenschappelijk werk moest worden.

Zij worden echter opnieuw het slachtoffer van een door Stalin geďnspireerde ideologische en culturele pogrom. Vorm en idee is in 1978 gepubliceerd, en pas nu is eindelijk de weg vrijgemaakt voor een uitgave in de Sovjetunie van Dokter Zjivago.

*Vijfenveertig jaar van gekwelde uitwisseling van nieuwtjes en affectie komen uit hun koude enveloppen en brengen ons dicht bij de ijzingwekkende en verwarrende werkelijkheid van hun tijd. -V.S. Pritchett in New York Review of Books

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat