< Vorige pagina
August Strindberg
De zoon van een dienstbode
De ontwikkeling van een ziel [1849 - 1867]
Privé-domein Nr. 15

Jaar van uitgave: 1969   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 3 keer aangeboden
Vertaling: M.E. Törnqvist-Verschuur   Vraag: niet gevraagd
Voorwoord: Egil Törnqvist   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

De wereldliteratuur telt weinig schrijvers die zich zo hartstochtelijk aan hun lezers hebben uitgeleverd als August Strindberg (1849-1912). De 55 delen van Strindbergs omvangrijke Verzamelde Werk bieden ons stuk voor stuk autobiografisch materiaal, ook in zijn romans, essays en toneelstukken, waarin de grens tussen fictie en autobiografie vaak moeilijk valt vast te stellen.

Zijn behoefte aan zelfanalyse noopte Strindberg er toe reeds op I 5-jarige leeftijd een autobiografie op papier te zetten die helaas verloren ging. In 1886, kort na het proces over zijn als godslasterlijk aan de kaak gestelde bundel Huwelijksverhalen (verschenen in de Grote ABC) en worstelend met eigen huwelijksproblemen, verkeerde Strindberg behalve in materieel benarde omstandigheden in een van de grootste geestelijke crises uit zijn leven.

In deze duistere situatie schreef hij vier delen autobiografie, waarvan we hier het eerste deel in Nederlandse vertaling brengen. In Privé-Domein verscheen reeds eerder: Inferno.

Recensie(s):

Liefde kan alleen bij strijd gedijen
August Strindberg: De zoon van een dienstbode. Vertaald uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur. Atlas, 415 blz. EUR24,90 August... Lees verder...

Kester Freriks - 11-6-2004geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat