< Vorige pagina
Annie Romein-Verschoor
Omzien in verwondering
Herinneringen van Annie-Romein Verschoor Deel I
Privé-domein Nr. 17

Jaar van uitgave: 1971   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 10 keer aangeboden
Vertaling:   Vraag: niet gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

De herinneringen van Annie Romein-Verschoor, waarvan dit boek het eerste deel vormt, is een unieke spiegel van ruim een halve eeuw sociale en culturele geschiedenis van Nederland, en tegelijk een intellectueel en emotioneel zelfportret.

Centraal in dit eerste deel, dat loopt tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, staat het verhaal van een bewogen en doorleefde, meer tegendraadse dan romantische jeugd. Prachtig beschreven zijn de laatste gouden, roerloze dagen vr Wereldoorlog I.

Van 1914 tot 1920 valt de studietijd in Leiden, die de schrijfster fraaie portretten in de pen geeft van Huizinga en Jan Romein, die bezig was zich faam te verwerven als ongenaakbare intellectuele knor. Met hem zal ze het unieke auteurs- en geleerdenhuwelijk sluiten dat in ongebroken harmonie en creatieve werkzaamheid vergeleken kan worden met dat van de Webbs in Engeland of de Webers in Duitsland.

De Romeins gaan een steeds geprononceerder rol spelen in het linkse intellectuele leven dat ons op verhelderende wijze wordt geschetst in uitermate boeiend, steeds zeer persoonlijk proza.

De crisis- en oorlogsjaren en de zorgen voor de kinderen en de niet gemakkelijk levende echtgenoot maken de schrijfster tot wat ze zelf zo treffend noemt 'een meisje voor halve dagen': 'voor de helft huisvrouw, moeder, echtgenote, voor de helft schrijfster, historica, altijd hongerige lezeres'.

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat