< Vorige pagina
Golo Mann
In de schaduw van de tovenaar
Een jeugd in de Duitse storm
Privé-domein Nr. 190

Jaar van uitgave: 1993   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Th. Graftdijk & P. Beers   Vraag: niet gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Lange tijd heeft Golo Mann, geboren in 1909 als tweede zoon van Thomas Mann, in de schaduw gestaan van zijn oudere broer en zus: Klaus en Erika. En ook in de schaduw van zijn vader natuurlijk, die in 1909 al een wereldberoemd schrijver was.

Pas na de dood van Thomas (in 1955) trad Golo Mann echt naar voren, als schrijver en filosoof, maar vooral als historicus. Hij maakte naam met zijn imposante biografie van Wallenstein en schreef een aantal standaardwerken over Duitse geschiedenis.

Het eerste deel van zijn memoires beslaat de periode tot 1933, toen de familie Mann Duitsland moest verlaten en in ballingschap ging. Golo Mann, die momenteel het ouderlijk huis in Zwitserland bewoont, schrijft over zijn vroegste jeugd, zijn eerste leeservaringen, over de weinig stimulerende sfeer in zijn ouderlijk huis in München, over de padvinderij en zijn kostschooljaren in Salem.

Als jong student in Heidelberg en Berlijn botste hij al snel met het opkomende nationaal-socialisme. Met veel gevoel voor details en anekdoten schildert hij de mensen en boeken die hem in deze roerige jaren hebben gevormd: de filosoof Karl Jaspers, het werk van de negentiende-eeuwse filosoof Friedrich Hebbel, de scherpzinnige en tegendraadse essayist Leopold Schwarzschild. Het boek eindigt als de pas vierentwintigjarige student zich via Zwitserland en Frankrijk weet te voegen bii zijn familie die ontkomen is naar Amerika.

*Een wijs boek, en ook, in weerwil van alle bitterheid, op heel eigen manier een vrolijk boek. - Marcel Reich-Ranicki

Recensie(s):

Herinnering als wapen
de Volkskrant, Magazine, 4 mei 2002 (pagina 40) 'Het is gevaarlijk om van vijandschappen te leven', zegt Golo Mann. Om zich heen heeft hij... Lees verder...

Jan Geurt Gaarlandt - 17-3-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat