< Vorige pagina
John Cheever
Verscheurde stilte
De dagboeken
Privé-domein Nr. 191

Jaar van uitgave: 1993   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Frank van Dixhoorn   Vraag: 1 keer gevraagd
Voorwoord: Benjamin H. Cheever   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

De Amerikaanse schrijverjohn Cheever liet bij zijn overlijden in 1982 een dagboek na van ontzagwekkende omvang, wel vier miljoen woorden. Robert Gottlieb maakte een zorgvuldige selectie uit de enorme hoeveelheid materiaal voor de periode 1952-1982. Die selectie geeft een indringend beeld van een man, wiens essentie zijn verscheurdheid was.

Zijn leven werd gekenmerkt door tal van ambigu´teiten, grote tegenstellingen en verwarrende emoties die hem alle kanten uit trokken. Hij hield van zijn vrouw Mary en hun drie kinderen, maar was ook verschrikkelijk eenzaam. Hij hield van vrouwen, maar zeker zoveel van mannen. Zijn sociale en erotische drijfveren zaten elkaar soms nogal in de weg, maar waren aan de andere kant ook verantwoordelijk voor wat hij de rijkdom van zijn leven noemde. Hij haatte zichzelf omdat hij zo dronk, maar kon niet zonder.

John Cheever was in de eerste plaats een groot schrijver, een man die een uiterst delicaat evenwicht wist te bereiken tussen creativiteit en nihilisme. In zijn dagboeken laat hij zien wat hem voortdreef en bezighield, beangstigde maar vˇˇr alles diep bewoog.

*Met een postume meesterzet schaart Cheever zich tussen de personages uit zijn romans.- de Volkskrant
*John Cheevers dagboeken vormen een goudmijn voor de liefhebbers van egodocumenten. Cheever is de onovertroffen schepper van sfeer. Niemand kan een gebaar of een woord zo treffend uitdrukking laten geven aan een karakter. Na de publikatie van zijn dagboek weten we dat alle kwaliteiten die hij bezat dit werk tot een zeer eigengereid maar ook intrigerend hoogtepunt in zijn oeuvre maken. Het kon zelfs wel eens een volstrekt unicum zijn in de moderne mondiale dagboekliteratuur.- New York, Times Book Review

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat