< Vorige pagina
Marguerite Yourcenar
Nauwkeurig, met verbeten hartstocht
Brieven aan haar vrienden en enkele anderen
Privé-domein Nr. 240

Jaar van uitgave: 2000   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Jan Versteeg   Vraag: 1 keer gevraagd
Voorwoord: Michèle Sarde   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

De charme van deze verzameling brieven is deels te danken aan de wetenschap dat Marguerite Yourcenar in de laatste jaren van haar leven veel van haar brieven verbrand heeft - op die aan haar levensgezellin en Amerikaans vertaalster van haar werk Grace Frick en enkele anderen na, die vijftig jaar verzegeld bewaard moeten worden. Het hier bijeengebrachte materiaal is ontsnapt aan het vuur van de open haard en de restricties van testamentaire beschikkingen.

Hoewel Yourcenar niet graag over zichzelf sprak, treedt uit de intimiteit van deze brieven, grotendeels gericht aan goede vrienden, op de meest onverwachte momenten een uiterst gevoelige en kwetsbare vrouw naar voren die evenzeer met kleine zorgen, angsten en onzekerheden worstelt als elke sterveling.

Alle geliefde onderwerpen - de klassieke Oudheid, literatuur, filosofie, kunst - komen uitvoerig aan de orde. Bovendien geeft deze brievenkeuze een boeiend beeld van de ontstaansgeschiedenis van meesterwerken als Herinneringen van Hadrianus en Het hermetisch zwart. Daarnaast spreekt Yourcenar onverbloemd haar mening uit over feminisme, dierenmishandeling, homoseksualiteit of uitwassen op het gebied van de mode. Op haar best is ze wanneer ze verslag doet van haar vele reizen of vertelt over de fascinatie voor haar eigen romanfiguren, alsof dat de mensen waren met wie ze het meest op vertrouwelijke voet stond.

Marguerite Yourcenar (eigenlijk De Crayencour, 1903-1987) geldt als een van de belangrijkste Franse schrijvers uit de twintigste eeuw.

Recensie(s):

Verbeten achteloosheid
de Volkskrant, Boeken, 5 januari 2001 (pagina 26) DE NEDERLANDSE vertaling van een bloemlezing uit de brieven van Marguerite Yourcenar kreeg... Lees verder...

Michaël Zeeman - 13-3-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat