< Vorige pagina
Erika Mann
Mijn vader, de tovenaar
Herinneringen en brieven
Privé-domein Nr. 243

Jaar van uitgave: 2001   Recensies: 2 recensies
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: niet aangeboden
Vertaling: Paul Beers   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: I. von der Lühe & U. Naumann   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Erika Mann was de lievelingsdochter van Thomas Mann. Hij noemde haar zijn 'dappere, heerlijke kind'. Op belangrijke momenten in zijn leven heeft zij hem sterk beïnvloed. Toen hij in 1933 aarzelde nazi-Duitsland te verlaten, heeft zij hem over deze twijfel heen geholpen. En bij zijn emigratie in 1938 naar Amerika was het Erika die hem met raad en daad bijstond in de Nieuwe Wereld. In de laatste tien jaar van zijn leven ten slotte was zijn oudste dochter zijn naaste medewerkster, zijn steun en toeverlaat: zij redigeerde zijn teksten, organiseerde zijn optredens, regelde zijn contracten.

De geschiedenis van deze bijzondere vader-dochterrelatie wordt in dit boek vol herinneringen en brieven geopenbaard. Het opent met een lang gesprek met Erika - een jaar voor haar dood -, waarin herinneringen aan haar vroegste jeugd worden opgehaald. Het middendeel bestaat uit brieven van en aan haar ouders, waarin haar levendige, springerige geest en hun grote onderlinge verbondenheid treffend tot uiting komen. Het slot wordt gevormd door het geschrift dat zij een jaar na de dood van Thomas Mann (1955) publiceerde onder de titel 'Het laatste jaar'.

Erika Mann (1905 - 1969) was de oudste dochter van Thomas en Katia Mann. Begin 1933 richtte ze met Therese Giehse het politieke cabaret Die Pfeffermühle op; enkele weken later verliet ze met de groep het land. Vanaf 1936 verbleef ze voornamelijk in de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze onder meer mee aan de Duitslandprogramma's van de BBC. In 1952 keerde ze met haar ouders terug naar Europa.

Recensie(s):

Erika moet de soep zouten
Trouw, 8 december 2001 Erika Mann, de oudste dochter van Thomas Mann, kwam ooit als scholiere met enige vertraging naar huis en trof haar... Lees verder...

Wil Rouleaux - 13-3-2007geen waardering bekend

Erika Mann
de Volkskrant, Magazine, 23 februari 2002 (pagina 41) De Tovenaar, Der Zauberer: Thomas Mann. Schrijver was hij, de beroemdste Duitse... Lees verder...

Jan Geurt Gaarlandt - 13-3-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat