< Vorige pagina
Victor Segalen
Brieven uit China
Privé-domein Nr. 253

Jaar van uitgave: 2004   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Vertaler maarten elzinga & mark leenhouts   Vraag: 2 keer gevraagd
Nawoord: Maarten Elzinga   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Net als Slauerhoff was de Fransman Victor Segalen marinearts en dichter, met een passie voor het Verre Oosten. In april 1909 vertrok hij als leerling-tolk Chinees per boot naar China. Vanuit Peking ondernam hij samen met zijn vriend Gilbert de Voisins een avontuurlijke reis door de Chinese binnenlanden. Hij kwam er niet als toerist maar wilde zich verdiepen in het volslagen Andere van de Chinese cultuur, ondanks én juist in het besefvan de onbereikbaarheid van dat Andere.


Segalens brieven wekken het oude, mythische China op ongekende manier tot leven. Ze laten zich lezen als een stilistisch briljant reisverslag met fascinerende landschapsbeschrijvingen, komische voorvallen en zonderlinge ontmoetingen. Ook schetsen de brieven een ontroerend beeld van de amoureuze en intellectuele verhouding van Segalen met zijn vrouw Yvonne Hébert-Segalen, die hem een jaar later nareisde.

Victor Segalen (1878-1919) liet een buitengewoon veelzijdig oeuvre na - romans, essays, poëzie, libretti, reisdagboeken, toneelstukken - dat grotendeels postuum gepubliceerd is. In Nederland verschenen onder meer de dichtbundel Stèles (2000) en de roman De onheuglijken (2003). Segalen was bevriend met Huysmans, Claudel en Debussy.


* [. . .j een van de intelligentste schrijvers van onze tijd, misschien wel de enige die uit oosterse en westerse filosofie en esthetiek een nieuwe synthese heeft geschapen. - J. L. Borges over Segalen

Recensie(s):

Brieven uit China
Op 24 april 1909 scheept Victor Segalen, op dat ogenblik marine-arts, in voor een lange reis naar het Verre Oosten. Het schip voert hem via de... Lees verder...

Edith Clabots - 8-3-2011waardering: 4 uit 5

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat