< Vorige pagina
Gérard de Nerval
Het treurige beroep van schrijver
Privé-domein Nr. 254

Jaar van uitgave: 2004   Recensies: 1 recensie
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 2 keer aangeboden
Vertaling: Edu Borger   Vraag: niet gevraagd
Voorwoord: Edu Borger   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Marcel Proust schaarde Nerval onder de drie à vier belangrijkste schrijvers van de negentiende eeuw, deze poète maudit met een strikt eigen verbeeldingswereld. Naast zijn baan als toneelcriticus ondernam Nerval als journalist reizen die in zijn werk hun neerslag vonden. In 1841 openbaarde zich zijn geestesziekte. Ten prooi aan depressies en identiteitscrises waarin hij zich vereenzelvigde met sprookjesprinsen en oriëntaalse grootheden, schreef Nerval niettemin een klein groots oeuvre dat een inspiratiebron vormde voor symbolisten en surrealisten. Vlak voor Nervals zelfgekozen dood maakte Félix Nadar het aangrijpende fotoportret van hem dat het omslag siert.

Edu Borger maakte een keuze uit het veelal autobiografische proza van Nerval, waarin het thema van de dubbelganger veelvuldig aan bod komt en het parcours van zijn waanzin (Aurélia) lucide in kaart wordt gebracht. Naast het door Proust bewonderde Sylvie werd ook een ruime keuze uit de correspondentie van Nerval opgenomen waarin zijn getourmenteerde bestaan ongeschminkt over het voetlicht komt.

Gérard de Nerval (pseudoniem van Gérard Labrunie, Parijs 1808-1855), was schrijver, toneelcriticus en reisjournalist. Reis naar het Oosten (1851) is een van zijn succesvolste werken. Daarnaast vertaalde hij Goethes Faust en poëzie van Heinrich Heine.

*[Nerval] was een briljant schrijver, een bescheiden en charmant man, maar zo diep gewond in zijn particuliere leven dat hij nooit tot rust kwam of zichzelf vestigde - noch qua woonplaats noch professioneel. - Richard Holmes in Footsteps, adventures of a Romantic biographer

Recensie(s):

Autobiografie van de waanzin
de Volkskrant, Boeken, 12 november 2004 (pagina 24) De jonge Gérard de Nerval vroeg een keer aan zijn oom, die hem opvoedde, wie God nu... Lees verder...

Paul Depondt - 12-3-2007geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat