< Vorige pagina
Sergej Prokofjev
Dagboek 1907 - 1933
Een keuze
Privé-domein Nr. 264

Jaar van uitgave: 2007   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 2 keer aangeboden
Vertaling: Arie van der Ent   Vraag: niet gevraagd
Voorwoord: Arie van der Ent   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Enkele passages uit het boek kunt u hier lezen.

Tekst achterplat:

Hoe je hem ook wilt typeren, als een enfant terrible, een einzelgänger, een dandy of een noeste werker, Sergej Prokofjev was een van de grote Russische componisten van de twintigste eeuw. De apolitieke Prokofjev schreef nooit sovjetmuziek, zelfs niet als het nadrukkelijk wel de bedoeling was.

Vertaler Arie van der Ent maakte een beargumenteerde selectie uit Prokofjevs in 1907 begonnen, twee kloeke delen omvattende Dagboek. Naast de passages die het jaar van de Russische revoluties beslaan (1917) en de neerslag van zijn eerste reis naar de Sovjet-Unie (1927) omvat deze keuze onder andere de verslagen van Prokofjevs Italiëreis, waar hij Sergej Djagilev, de leider van de Ballets Russes, ontmoette, en het verslag van zijn eerste concertreis naar Nederland. Met deze vertaling heeft de lezer er een uniek ooggetuigenverslag van een spilfiguur in de twintigste-eeuwse muziek bij.

Sergej Prokofjev (1891-1953) werd op ii april 1891 geboren in de Oekraïne en vertrok in 1904 met zijn moeder naar Sint-Petersburg, waar hij het conservatorium bezocht. In 1918 verruilde hij als bekend componist zijn vaderland voor de Verenigde Staten. Na een eerste terugbezoek in 1927 bezocht hij steeds vaker en langer de Sovjet-Unie om zich er vanaf 1936 permanent te vestigen, met alle gevolgen van dien. Hij stierf op dezelfde dag als Stalin, een klein uur later.

* Als ik geen componist was, zou ik waarschijnlijk dichter of schrijver zijn.- Sergej Prokofjev, Dagboek, 23.11.1922

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat