< Vorige pagina
Konstantin Paustovskij
Begin van een onbekend tijdperk
Herinneringen aan de Russische revolutie
Privé-domein Nr. 5

Jaar van uitgave: 1967   Recensies: niet aanwezig
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: Wim Hartog   Vraag: niet gevraagd
Nawoord: de uitgever   Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Bijzonderheden: Tevens verschenen in 2000 in een genummerde cassette met een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren

Tekst achterplat:

Vijftig jaar geleden had in Rusland de Oktoberrevolutie plaats, die de inleiding vormde tot de grote politieke en sociale omwentelingen van de jaren 1917 tot 1920, waaraan deze herinneringen zijn gewijd.

Drie maal maakte Paustovskij de revolutie mee: in Moskou in 1917, in Kiev in 1919, in Odessa in 1920. Als soldaat en journalist was hij getuige van wat men inderdaad het begin van een onbekend tijdperk mag noemen, onbekend omdat het zo totŠŠl nieuw was!

Paustovskij schetst het grandioze panorama van de Russische tragedie in reportages van gevechten, belegeringen, achtervolgingen, ontsnappingen, en portretten van beroemde schrijvers en revolutionairen.

Het fascinerende verslag van revolutie, contra-revolutie en burgeroorlog werd neergeschreven in een stijl waarover Le Monde onlangs oordeelde:

'De taal van Paustovskij stroomt voort als een machtige rivier. Ze is uitdrukking van een volmaakt meesterschap, dat hem in staat stelt het miraculeuze te realiseren: de revolutie, de strijd, de honger, hoop en illusies te verbeelden van het volk, dat men door zijn pen in diepste wezen kan leren kennen.'

Recensie(s):

Nog geen recensies aanwezig

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat