< Vorige pagina
George Sand/Alfred de Musset
Een moeilijke liefde
De correspondentie tussen George Sand en Alfred de Musset en een keuze uit het dagboek van George Sand
Privé-domein Nr. 80

Jaar van uitgave: 1982   Recensies: 3 recensies
Uitgever: De Arbeiderspers   Aanbod: 1 keer aangeboden
Vertaling: W. Scheltens   Vraag: 1 keer gevraagd
  Verkrijgbaarheid:
  Waardering: -

Tekst achterplat:

George Sand is de laatstejaren weer enorm in de belangstelling gekomen, onder meer door de gestaag vorderende uitgave van de complete correspondentie, een der ontzagwekkendste brievenverzamelingen uit de negen tiende eeuw.

George Sand was een van de interessantste figuren uit het overgangstijdperk van romantiek naar realisme. Musset, Heine, Liszt, Delacroix, Chopin, Dumas, Flaubert, Toergeniev en vele anderen werden door haar en haar invloed gefascineerd. Ze heeft deelgenomen aan ongeveer alle progressieve bewegingen van de negentiende eeuw.

Van de vele liefdesgeschiedenissen uit haar leven hebben die met Chopin en Alfred de Musset de meeste aandacht getrokken. De correspondentie tussen George Sand en Alfred de Musset valt samen met hun verhouding die duurde van juni 1833 tot en met maart 1835. Hun liefdesgeschiedenis behoort tot de meest legendarische uit de wereldliteratuur.

George Sand leerde Alfred de Musset kennen toen ze zich in een ernstige crisis bevond. Musset is zes jaar jonger. Hij is berucht als gokker, groot minnaar van punch en lichte vrouwen, hij is het meest typische produkt van de hoge romantiek. Hij zal jong sterven.

De correspondentie weerspiegelt deze liefde niet alleen, zij geeft er bovenal gestalte aan en vormt er de bekroning van. Het is het enige werk dat de minnaars samen voor de eeuwigheid volbrachten. Uit deze correspondentie heeft W. Scheltens een keuze gemaakt en deze aangevuld met fragmenten uit het Journal intime van George Sand, die op de relatie met Musset betrekking hadden.

*Voor altijd zal zij een der groten en een uniek sieraad van Frankrijk zijn.- Gustave Flaubert
*Zij schrijft met een intensiteit en warmte die voortvloeien uit een veroverende liefde voor alle details. - Toergenjev
* Een vrouw om postuum verliefd op te worden. - Peter van Zonneveld in NRC/Handelsblad

Recensie(s):

Vrouw
Ze ging met Chopin naar Mallorca en maakte een bergtocht met Franz Liszt. Alexandre Dumas de jonge noemde haar 'mamma' en Gustave Flaubert schreef... Lees verder...

Ed Schilders - 13-5-1995geen waardering bekend

Romantiek in praktijk
George Sand, geboren op 1 juli 1804, was volgens Friedrich Nietzsche 'een melkkoe met een mooie stijl'. Ze was mateloos, zowel in de liefde als in... Lees verder...

Paul Depondt - 3-7-2004geen waardering bekend

Smullen van liefdessores
Op 15 december 1867 schreef Gustave Flaubert vermanend aan George Sand: `Niet je persoonlijkheid ten tonele voeren. Ik geloof dat grote kunst... Lees verder...

Yra van Dijk - 14-6-2002geen waardering bekend

Plaats een recensie
Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat