Mijn Prive-domein
Mijn Privé-domein

Shortlist
Shortlist


Catalogus
Catalogus


Bijdragen aan website

Colofon


De Website

Autobiografieën staan in het teken van de beschouwing (vandaar het I Tjing-symbool Kwan / De Beschouwing). Schrijvers doen erin verslag van hun zelfbespiegelingen, observaties die zich pas in het spiegelbeeld van de Ander helder aftekenen. En wij lezers beschouwen vervolgens de auteur, en via deze Ander, weer onszelf.

'Ken u zelf' in optima forma, oprechte interesse in de Ander, elitair voyeurisme of triviaal vermaak? Privé-domein heeft het ons allemaal te bieden. Een website waard? Jazeker, want Privé-domein is de mooiste literaire reeks die Nederland rijk is. Een internetsite dus voor belangstellenden, lezers, liefhebbers en verzamelaars.

In de zomer van 2006 benaderde ik Martin Ros met dit idee en hij werd zo enthousiast zoals alleen Martin Ros dat kan worden. Hij schreef voor mij een aanbevelingsbrief en stuurde die naar de Arbeiderspers. Zelf nam ik contact op met de huidige directeur, Lex Jansen, en de redacteur van de reeks, Peter Claessens. Mede dankzij hun welwillendheid, hulp en de sponsoring van De Arbeiderspers is deze site tot stand gekomen.

De staat van vriendelijke cohabitatie waarin we verkeren betekent overigens niet dat deze website van De Arbeiderspers is, of onder haar verantwoordelijkheid valt. Ik ben niet in dienst van de uitgeverij en doe dit puur voor mijn plezier.

Mijn dank gaat ook uit naar web wizard Robbie van den Hoven, die de site voor me heeft gebouwd.


Privé

In het begin van de jaren '80 kocht ik mijn eerste Privé-domein delen. Léautauds Lichtzinnige herinneringen, Céline's Van de ene dood naar de andere, Graves' Dat hebben we gehad, Golls Alles is ijdelheid en Strindbergs Tijd van gisting en De zoon van een dienstbode. Ik was er zuinig op en kaftte ze met boeklon (wist ik veel!). Het verzamelen begon pas 20 jaar later toen ik in de ramsj bij De Bijenkorf een cassette met Paustovskij's Herinneringen op de kop tikte.

Mijn broer is ongewild de aanstichter geweest van deze website en daarvoor ben ik hem dankbaar. Door zijn terminale ziekte ben ik opnieuw gaan lezen. Een jaar lang, drie dagen per week, reisde ik met de trein naar Zwolle om hem in het ziekenhuis en verpleegtehuis te bezoeken. Om de tijd te verdrijven, en mijn zinnen wat te verzetten, las ik het ene Privé-domein deel na het andere. Zonder hem was deze website er nooit gekomen.

U vermoedde het misschien al. Ik ben ook een 'blauwvinger'. Geboren in 1960 te Zwolle. Naar Nijmegen verhuisd toen ik antropologie en communicatiewetenschap ging studeren. Daarna heb ik als onderzoeker en docent bij diverse universiteiten en kunstacademies gewerkt. Momenteel ben ik hoofd communicatie en geef nog steeds les aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Getrouwd en twee dochters. Meer verklap ik niet (althans niet hier). Dat is mijn privé-domein.

Gerd-Jan Oud

Mijn gegevens


Gustave Flaubert,
Haat is een deugd
gekozen tot GOUDEN PRIVÉDOMEINKies het mooiste voorplat